mijn BIM-werkwijze

Wat doet een aannemer met een 3D-model? Is het alleen een mooi plaatje voor de verkoop of kunnen we er ook echt iets mee in het ontwerp- en bouwproces? Hoe controleert u of het model goed is? Staat de juiste informatie erin? En versnelt het model ook echt het bouwproces?

Werken met een BIM-model is een vak. Het vergt kennis en kunde. Je moet de software beheersen én kennis hebben van software waarmee andere partijen werken. Je moet de bouwregels en het bouwproces kennen. En vooral ook: de planningen halen. Dat vraagt nogal wat. Hóe fijn is het dan als er iemand is die alles overziet! Die de touwtjes in handen neemt en de coördinatie uitvoert.

Teun van Garderen ervaren BIM-coördinator

Maak kennis met Teun van Garderen. Ik werk nu 20 jaar in de bouw. En houd me al ruim 10 jaar bezig met BIM-modellen en de ontwikkelingen in de sector. Sinds 2016 werk ik als zelfstandig BIM-coördinator. Ik voer prestigieuze projecten uit van 5 tot 50 miljoen. Dat doe ik met kennis en ervaring van BIM-modellen. En met oog voor de uitgangspunten van uw bedrijf.

Hier kunt u op scoren met BIM

1. Proces

Hoe lopen de hazen in het project? Hoe gaan we van A naar B? Wat is uw vertrekpunt: een best value, een bouwteam-project of bestekmatig project? Wilt u werken met uw trouwe leverancier die niet BIMt. Dat kan! Ik geef handen en voeten aan uw proces en zorg dat ook de niet geBIMde onderdelen in het project passen. 

Hier kunt u op scoren met BIM

2. Ordenen

Het draait allemaal om het goed ordenen van de data in het BIM-model. Ik controleer of alles op de juiste plek staat. Zo niet, dan gaan we met de modelleur aan de slag en leggen we uit hoe het wel moet. De laatste 10 jaar hebben architecten hard gewerkt aan het 3D-model. Met als resultaat dat zij van hun ontwerp nu de goede geometrische vormen krijgen in 3D. Nu gaat het om de informatie. Staat die informatie erin? En ook op de juiste plek? Gaat de informatie mee in het model?

Hier kunt u op scoren met BIM

3. Prijsmanagement

De soorten en type materialen bepalen de prijs. De hoeveelheid van elke materiaaltype is dus cruciaal. Hoe sneller u dit weet, hoe beter. Ik genereer de hoeveelheden voor u uit het model. Dat doe ik binnen 1 dag! Na elke fase kunt u de prijs weer bijsturen: na het schetsontwerp (SO), het voorlopig ontwerp (VO), het Definitief Ontwerp en het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO). Dát is prijsmanagement met BIM.

Zo ontwikkel je een werkwijze waarmee risico (en prijs) wordt gebaseerd op basis van informatie uit het BIM

Dit is mijn BIM-aanpak

Stap 1

Juiste bouwmethode en detailering

Als eerste stap analyseren we het project. We voeden de modelleur (de architect of het tekenbureau) met details zoals wij die als aannemer graag zien. Weet de architect niet hoe hij de bouwkundige details moet tekenen, dan tekenen wij die zelf. Ook in AutoCad heb ik een bibliotheek op gebouwd om snel te kunnen tekenen. Dit legt een stevige basis waarmee de architect/ modelleur goed verder kan.

Stap 2

Classificeren en hoeveelheden

We spreken ook de classificaties af waarmee we de hoeveelheden genereren. Zit deze basis er eenmaal in, dan hebben we een BIM-model dat super draait. Een model met duidelijk maakbare details, de juiste benodigde hoeveelheden (aantal stenen, isolatie, m² vloer, etc.). En goed inzichtelijk. Je ziet direct hoe iets goed in elkaar past. De visie visualiseren, dáár houd ik van.

Stap 3

Controleren of het past

Als de modellen van de architect, constructeur, installateur en leveranciers in Solibri worden geladen, kunnen we kijken of het past. Met een check in Solibri kijkt de computer of de modellen passen en genereert de computer een lijst met aandachtspunten. Past alles inderdaad? Vervolgens kijk ik ook altijd zelf of onderdelen op elkaar passen en of we geen onderdelen missen: de visuele controle. Met mijn jarenlange ervaring heb ik de bouwkundige kennis om dit goed te beoordelen. Héél belangrijk, want als het niet past, staat uw project stil.

Stap 4

Communicatie

Hoe communiceren we de issues die er zijn in het project? Als het even kan, werken we met BIMcollab. Lekker snel, overzichtelijk en in the cloud. Iedereen kan erbij, overal en altijd.

Voor de BIM-coördinatie is een specialist nodig

Ik weet hoe aannemers werken. En heb de kennis en kunde om uw project tot een goed einde te brengen. Ik analyseer het proces en pas dit zo nodig aan. Ik houd de flow erin. Dit alles in een goede sfeer, want het teamgevoel is belangrijk. We doen het tenslotte sámen.

Help?! Maak kennis met Teun

Heeft u een project waar u niet uitkomt? Een project die veel coördinatie vereist? Of wilt u uw bedrijf op een hoger niveau tillen en laten werken met de nieuwste software? 

Maak kennis met BIM-specialist Teun van Garderen.

Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie | Webdevelopment: Haagen Web & App